Volkswagen yakin jualan kereta elektriknya bakal memintas jualan EV dari Tesla menjelang 2025

[ad_1]

Sekitar dua tahun lalu, pengerusi Volkswagen Group Herbert Diess ada menyatakan bahawa Volkswagen mampu mengatasi Tesla dalam persaingan kenderaan elektrik (EV). Terbaharu, beliau sekali lagi menegaskan bahawa VW bakal memintas Tesla dan bakal menjadi jenama EV terbesar di dunia menjelang 2025.

Diess memberitahu CNBC bahawa Tesla kini “sedang menerajui segmen EV” kerana ia mempunyai kelebihan sebagai syarikat kereta paling electronic buat masa sekarang. “Kami masih lagi terus mensasarkan dan mungkin akan memintas menjelang 2025 bagi aspek jualan,” tambahnya lagi.

Diess seterusnya berkata bahawa Tesla berupaya mendapat hasil yang baik dan pulangan yang tinggi dengan design perniagaannya, namun beliau percaya Volkswagen mampu mendekatkan jurang jualan tidak lama lagi. Fokus utamanya kini adalah untuk mengurangkan isu rantaian bekalan untuk meningkatkan pengeluaran kenderaan dalam beberapa bulan akan datang.

“Saya fikir untuk Tesla, juga, peningkatan sekarang mungkin akan menjadi lebih mencabar. Mereka membuka kilang baharu dan kami cuba untuk mengikut rentak. Kami fikir pada separuh kedua tahun ini, kami akan menghasilkan momentum,” kata Diess.

Walaupun industri automotif kini terus dibelenggu oleh masalah kekurangan bekalan yang kritikal, Diess berkata terdapat beberapa tanda positif bahawa ia akan semakin baik. Kekurangan semikonduktor misalnya, ia dijangka mulai pulih menjelang pertengahan tahun, walaupun angka dalam industri lain menunjukkan bahawa isu ini akan berterusan sehingga 2023.[ad_2]

Resource url